ΛΟΑΤ+ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 2019-2020)

 

Τι είναι;

Πρόκειται για το μοναδικό εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, το οποίο καλύπτει τις  ιδιαίτερες προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία ΛΟΑΤ+ ατόμων. Σκοπός του προγράμματος είναι η άμεση επαφή των επαγγελματιών ψυχικής υγείας με την ποικιλομορφία της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, μέσα από την βιωματική και μη τυπική μάθηση, καταρρίπτοντας μύθους και στερεότυπα που παρακωλύουν την διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Θα δοθούν σημειώσεις, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

- Σε ενεργούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στην ψυχοθεραπευτική και κλινική τους πρακτική έρχονται σε επαφή με ΛΟΑΤ+ άτομα και τις οικογένειές τους, καθώς και σε εκείνους/-ες που θέλουν να προσφέρουν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τα ΛΟΑΤ+ άτομα και να διασφαλίσουν μια συμπεριληπτική προσέγγιση για τους/τις θεραπευόμενούς/-ές τους.

- Σε φοιτητές/-τριες συναφών κλάδων (ψυχολογίας, συμβουλευτικής, κοινωνικής εργασίας κλπ.)

 

Θεματικές Ενότητες:

- Βασική Ορολογία.
- Μεγαλώνοντας ως ΛΟΑΤ+ άτομο: Αναπτυξιακό τραύμα – Μειονοτικό Στρες – Ψυχική Ανθεκτικότητα.
- ΛΟΑΤ+ άτομα και η οικογένεια καταγωγής τους. Πώς επηρεάζεται η μεταξύ τους σχέση από το (μη) coming out;
- ΛΟΑΤ+ άτομα και συντροφικές σχέσεις: Μύθοι και πραγματικότητα.
- ΛΟΑΤ+ άτομα και εργασία: Από την ανεργία στις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο.
- ΛΟΑΤ+ άτομα και γονεϊκότητα: Ποιος είναι ο ρόλος του/της ψυχοθεραπευτή/τριας;
- ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένα άτομα: Ανάγκες και προκλήσεις.


Ημερομηνίες και χώρος σεμιναρίου:

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον «Συναισθηματικό Κόσμο», Αγ. Λαύρας 24, Άνω Πατήσια (https://www.emotionalworld.gr/contact/). Οι ώρες εργασίας είναι 11.00-17.00 και οι ημερομηνίες τα εξής Σαβ/κα:

• 5 & 6 Οκτωβρίου 2019
• 2 & 3 Νοεμβρίου 2019
• 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2019
• 11 & 12 Ιανουαρίου 2020

Η συντονίστρια:
Η Εύα Σπίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο πάνω στις Θεραπευτικές Ομάδες για Σεξουαλικές Μειονότητες (Therapeutic groups on Sexual Minorities). Επίσης, ολοκλήρωσε την Εκπαίδευση στην Θεραπεία Μετατραυματικού Στρες (Bodynamic PTSD Training), όπως και την βασική εκπαίδευση στην Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεία (Bodynamic Foundation Training).
Εξειδικεύεται στην Συμβουλευτική σε θέματα Σεξουαλικού προσανατολισμού και Ταυτότητας φύλου και η θεραπευτική της προσέγγιση βασίζεται στην Ολιστική θεώρηση του Ανθρώπου ως Σώμα-Νους-Πνεύμα, κατά την οποία η ύπαρξη δυναμικής ισορροπίας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες επιτρέπει στο άτομο να ζει δημιουργικά και ελεύθερα, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις επιδιώξεις του.
Έχει ξεκινήσει την ιδιωτική της πρακτική από το 2009 και προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από ατομικές συνεδρίες, συμβουλευτική σχέσεων και ομάδες αυτογνωσίας. Από το 2014 συνεργάζεται με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Colour Youth» στο πλαίσιο του προγράμματος «Πες το σ’εμάς» (https://www.colouryouth.gr/pes-to-se-emas/), παρέχοντας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που έχουν υποστεί ομο-/ αμφί-/ τρανσ- φοβική βία ή/και διακρίσεις.
Επίσης, από το 2016 συντονίζει την ομάδα «Υπερήφανοι Γονείς» (https://www.facebook.com/proudparentsgreece/), ομάδα γονέων με ΛΟΑΤ+ παιδιά, η οποία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και την επιμόρφωση των γονέων σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.evaspinou.com/viografiko/

Για εγγραφές μέχρι 16 Σεπτεμβρίου υπάρχει έκπτωση 50 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την συντονίστρια με e-mail στο: evaspinou@gmail.com ή/και τηλεφωνικά στο +30 6977839037.

Η εκδήλωση στο Facebook: https://www.facebook.com/events/373566630016908/