Coming out σε φίλους

Άρθρο με τίτλο "Coming out σε φίλους" στο διαδικτυακό περιοδικό deuxelles : https://deuxelles.gr/…/n…/greece/item/21-coming-out-se-filous

Το coming out αποτελεί μια ενδοψυχική και διαπροσωπική αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αναγνώριση, αποδοχή και αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου. Το coming out δεν αποτελεί μία συγκεκριμένη στιγμή, είναι περισσότερο μια διαδικασία που κρατάει καθ’όλη την διάρκεια της ζωής. Καθώς οι περιστάσεις της ζωής αλλάζουν, μικρές στιγμές coming out μπορεί να είναι απαραίτητες π.χ. όταν ξεκινάς σε μια καινούργια δουλειά ή όταν γνωρίζεις καινούργιους φίλους κλπ.

Κάποιοι ρωτάνε γιατί είναι τόσο σημαντικό το coming out; Γιατί  πρέπει να πω στους άλλους τι κάνω στην κρεβατοκάμαρά μου; Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το να είσαι gay ή λεσβία δεν έχει να κάνει ΜΟΝΟ με το σεξ. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιλαμβάνει τόσο την αγάπη, τον ρομαντισμό, την τρυφερότητα, τα ερωτικά συναισθήματα, τις φαντασιώσεις όσο ΚΑΙ την σεξουαλική έλξη. Οι gay και οι λεσβίες, ζώντας σε μια ετεροσεξιστική* κοινωνία, όπου η ετεροφυλοφιλία θεωρείται το μοναδικό φυσιολογικό μοντέλο για την δημιουργία συναισθηματικών σχέσεων, έχουν συνηθίσει να ζουν σαν κατάσκοποι σε εχθρική χώρα. Όταν κρύβεις την σεξουαλική σου ταυτότητα και το «παίζεις» στρέιτ, στέλνεις υποσυνείδητα μηνύματα στον εαυτό σου ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα και γι’αυτό το κρατάς μυστικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες συνέπειες για τον ψυχισμό του ατόμου, από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα κατωτερότητας, μέχρι απέχθεια και μίσος για τον εαυτό.

Το coming out αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) και περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Το άτομο που αποφασίζει να αποκαλύψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, συνήθως επιλέγει να το κάνει πρώτα σε φίλους του και αν αυτοί οι φίλοι είναι και οι ίδιοι gay ή λεσβίες, εκεί νιώθει περισσότερη ασφάλεια. Τις περισσότερες φορές, όμως, οι φίλοι δεν είναι gay ή λεσβίες και εκεί χρειάζεται περισσότερη δύναμη και θάρρος για να προχωρήσει το άτομο στο coming out. Η πρώτη αυτή εμπειρία είναι πολύ σημαντική για το αν το άτομο θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια του coming out ή αν θα γυρίσει στην «ντουλάπα».

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπ’όψιν σας σε τι θεμέλια βασίζεται η φιλία που έχετε χτίσει πριν το coming out και πρέπει να μπείτε και στη θέση των φίλων σας. Οι φίλοι μπορεί να νιώσουν εξαπατημένοι και ότι δεν τους υπολογίζετε αρκετά ώστε να τους το αποκαλύψετε νωρίτερα και αυτό είναι μια λογική αντίδραση. Χρειάζεται χρόνος και αρκετά καλή επικοινωνία για να μπορέσει να επανέλθει το αίσθημα εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές.  Φανταστείτε πόσο χρόνο σας πήρε για ν’αναγνωρίσετε, ν’αποδεχτείτε και να πάρετε απόφαση ν’αποκαλύψετε ότι είστε gay ή λεσβίες...ε, να μην δώσετε και λίγο χρόνο στους φίλους σας να το χωνέψουν;

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η πιο δυσάρεστη εκδοχή, όπου οι φίλοι απομακρύνονται μετά το coming out, είτε γιατί είναι αθεράπευτα ομοφοβικοί είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Εκεί χρειάζεται ακόμα περισσότερο θάρρος και δύναμη για να συνεχίσεις, αλλά και η διαύγεια του να σκεφτείς αν μήπως τελικά τέτοια άτομα αξίζουν να υπάρχουν στη ζωή σου. Στην ζωή, όσο προχωράμε κι εξελισσόμαστε, οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε είτε παραμένουν στάσιμοι, είτε εξελίσσονται και αυτοί αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς και είναι ίσως απαραίτητο κάποια στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο και καλύτερο και για τις δύο πλευρές.

Υπάρχει, όμως, και η πιο ευχάριστη εκδοχή (και όχι τόσο σπάνια), όπου οι φίλοι το αποδέχονται χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να αλλάξει τίποτα στην σχέση και πολύ πιθανόν να σας πουν ότι το είχαν καταλάβει κιόλας και απλά σας άφηναν να το πείτε όταν θα νιώθατε έτοιμοι. Εδώ τα σχόλια είναι περιττά και τα χαμόγελα απαραίτητα!

Θεωρώ ότι το coming out σε φίλους είναι το πιο σημαντικό στάδιο, επειδή από εκεί μπορεί το άτομο να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσει. Το coming out σε τουλάχιστον έναν φίλο μπορεί να μας χαρίσει την αίσθηση ακεραιότητας του εαυτού και της ειλικρίνειας τόσο απέναντι στον άλλον όσο και απέναντι στον εαυτό μας. Είναι πολύ φυσιολογικό, σε κάποιες περιπτώσεις, να υπάρχει πολύ έντονος φόβος απόρριψης ή χλευασμού και το άτομο να μην προχωρά στο coming out. Θυμηθείτε ότι έρχεται η National Coming Out Day, όποτε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γράψετε ένα γράμμα απευθυνόμενο στο άτομο που θέλετε να κάνετε το coming out, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο όλα όσα θέλετε να του πείτε, χωρίς να είναι απαραίτητο να του δώσετε το γράμμα. Πού ξέρετε; Μπορεί και να του το δώσετε…

 

Ετεροσεξισμός ή αλλιώς ιδεολογία της ετεροκανονικότητας είναι η πολιτισμική υπόθεση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ή θέλουν να είναι στρέιτ και ότι η ετεροφυλοφιλία αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό μοντέλο για σεξουαλικές και συναισθηματικές σχέσεις.